Toronto

29 04 2010

17 April – 20 April 2010

1. Toronto sungguh tersusun dan kemas. Aktiviti aku di Toronto dimulakan dengan mengunjungi tempat-tempat menarik seperti CN Tower, Royal Ontario Museum, Casa Loma, Muzium Bata, Uni. of Toronto dan Chinatown.

2. Pengangkutan sekitar bandaraya ini sungguh mudah. Pas harian CAD9, boleh digunakan selama 24 jam. Boleh gunakan untuk bas, subway dan streetcar.

3. Sebenarnya, kalau nak berjalan kaki sekitar city center ini boleh sahaja. Selamat dan mudah. Di samping dapat lihat kedai-kedai dan bangunan yang ada, ia dapat menyihatkan badan. Lagipun cuaca nyaman dan tidak berpeluh.

4. Tempat membeli belah yang menarik di sini adalah Yonge-Dundas Street. Banyak outlet di situ. Untuk pengetahuan juga, Yonges Street ini merupakan jalan terpanjang di dunia, lebih 1,000 km.

5. Selain itu, aku sempat ke Unionville, dengan menaiki bas, kira-kira 25 minit dari pusat bandar. Di sini, terdapat perkampungan lama yang masih terpelihara. Terdapat bar, kedai-kedai, dan tempat riadah di sini.

6. Permandangan dari atas dek pemerhatian CN Tower tu sungguh memukau. Dapat melihat keseluruhan bandaraya Toronto dan Lake Ontario yang saujana mata memandang.

🙂
Nota: maklumat lanjut mengenai Toronto boleh diperoleh di www.toronto.ca

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: